top of page

30 boosters
för att stärka ditt mentala äventyr

Boosta din motivation, öka självbestämmande, stressa ner eller ta några steg mot stora förändringar!

 

Det är inte bara fysiken som behöver träning för äventyr. Att arbeta mentalt och emotionellt och att leda sig själv är a och o - både för äventyret och för livet!

Dessa 31 tips är till för att träna dig och ditt mindset för ökad daglig motivation och inspiration, för mer inre och yttre lycka, för att hantera stora besluta eller livsförändringar eller bara för att göra det lättare att ge sig iväg på ditt äventyr. För att göra detta behövs inte mycket och träningen är simpel - den måste bara bli gjord!

Äventyr är självkännedom, motivation, attityd, fokus, engagemang och ledarskap. Det är precis detsamma som du använder på kontoret, på fritiden, i ditt sociala liv, i familjen, relationer och i ditt privatliv - även om du kanske inte vet om det eller tänker på det så. För att vara en god team player och kunna leda dig själv så behöver du med andra ord träna din hjärna konsekvent. De verktyg man använder för att stärka sitt äventyr kan jämföras med de verktyg som företagsledare, mood managers eller elitidrottare använder för att nå sina ambitiösa mål. Så oavsett var du är i livet kommer detta vara en daglig boost!

Om du vill sprida kärlek och dela din utveckling, tagga gärna: 

#AdventureMindChallenge

(LÆGG TILL CITAT FRÅN STORYN - det sæger mer om mig)

1. Kallvattenstyrka

Aktivitet

Ta ett kallt dopp, bad, dusch eller vad som passar dig.


Träna hjärna

Att bara göra, lära sig stänga av känslor och förväntningar, hantera mentala "kallduschar" och chock eller plötslig smärta/motgång.

Fördelar

Förutom alla fysiologiska fördelar, så att göra något obekvämt som chockar din kropp kommer alltid få dig att bli mentalt starkare. 

2. Energikontroll

Aktivitet

Ät en liten och lätt frukost, kanske så lite som färsk frukt eller en kaffe. Efter ca 3-5 timmar, eller när du börjar känna hunger, ge dig ut på en promenad, löptur, träning eller aktivitet i 1-4 timmar (eller en hel dag om du är van). När du kommer hem igen, överkompensera inte och använd inte maten som belöning.


Träna hjärna

Lär känna din inre energi som inte kommer från mat, öva på tålamod, lär dig hantera hungriga situationer, och skifta fokus från beteendetriggers, viljor och känslomässiga behov. 

Fördelar

Lär dig lyssna på din kropp, att hantera hunger positivt, att agera på andra energikällor, andvända andra resurser (vi har massor!). För dem som är hangry så är detta en crash course i anger management och du kommer bli mentalt starkare (och kanske t.o.m. en skönare partner/vän) efter hand som du lär dig kontrollera dina känslor och humör annorlunda. Du kommer också se att du känner dig fysiskt lätt och stark eftersom din mage inte kommer jobba med det du precis åt, du kanske t.o.m. kommer känna att du kan hålla på i en "evighet". 

3. Andning är liv

Aktivitet


Övning 1

• Andas ut all luft du har genom munnen.

• Inhalera så mycket du kan genom din näsa och räkna till fyra. 
• Håll andan i 7 sekunder. 
• Andas ut allt genom munnen och räkna till 8.
• Repetera cykeln 3 gånger. 


Denna teknik har t.ex. använts när vi har guidat på Kilimanjaro, detta är ett av de verktyg vi gav våra gäster att använda hela tiden alla 6 dagar. Där uppe på berget är det solklart att om du får huvudvärk, illamående eller känner dig utmattad, gör man denna övning och i de allra flesta fall lindras symptomen eller försvinner helt. Det är bara ett av alla exempel som pratar tydligt vad syre gör för vår kropp, även på havsnivå där vi kan uppleva ett dagligt tempo och stress som omedvetet stryper andningen.

 

Övning 2
Spring i ett temp då du kan andas genom näsan, enkel, djupt och kontrollerat i minst 10 in eller genom hela löprundan. Detta hjälper dig hålla dig lugn, fokuserad och få mer energi genom högintensitetsträning, utmattande äventyr och utmanande, stressiga eller nervösa situationer. 

 

Övning 3
Andas djupt och fullt genom din näsa så ofta du kan i en hel dag. Du andas mer sällan, men djupare vilket gör dig mer avslappnad, kontrollerad, fokuserad, medveten om din energi och du sparar dina resurser. 


Träna hjärna

Förutom Kilimanjaroexemplet, så lär du dig också att hålla dig lugn i "ovanliga" situationer och kontrollera det som vi tar för givet, att använda din andning som ett verktyg och anpassa din rörelse och aktivitet medvetet i symbios med din andning.

Fördelar

Återhämtning/"förhämtning", inhalera en större mängd volym syre och andas ut en större volym koldioxid kommer förbättra din kraft och uthållighet, maximera energinivån och mata dig fullt med mänsklig potential och kapacitet.

4. Uppvaknande

Aktivitet

Alt 1: På första alarmsignalen - gå upp. 
Alt 2: Sätt klockan på en timme tidigare än vanligt (gå också och lägg dig en timme tidigare, även om du inte somnar de första gångerna du provar s å får du ändå vila). På första alarmsignalen signalen - gå upp.
Alt 3: Sätt klocka på en timme tidigare än vanligt, på första alarmsignalen - gå upp, klä på dig, gå ut i 30 min och känn tystnaden, enskildheten och tomheten av en tyst stad/by/berg/omgivning som inte vaknat än men som du när du är där kommer få åskåda, totalt fri från yttre och inre distraktioner.


Träna hjärna

Lär dig a kontroll över dina känslor, switcha fokus från kropp till hjärna, från negativ till positiv, från att göra saker sista minuten när du "måste" till när du själv väljer det, att likt kallvattenbadet hitta motivationskraft i utmanande situationer och att låta dem driva dig istället för att låta utmaningarna hindra dig. Träna på agerandet att få saker gjort för att reducera framskjutning och stress, och bli en expert och motivationsledare av dina egna utmaningar och känslor.

Fördelar

Att snooza kan orsaka ångest pga negativa tankar ("jag vill inte går upp" / "jag behöver sova mer" / "jag är så trött"). Att switcha fokus från det utmanande till den motiverande kraften, ta kontrollen över dina känslor och vända dem till positivitet kommer hjälpa dig få gjort saker lättare, du kommer känna dig stark, kraftfull och glad, spara massa tid (inte bara på morgonen), engagera dig i positiva vanor (en riktig ringar-på-vattnet-spridare), känna dig kontrollerad och balanserad, och du kommer se världen lite annorlunda med mer tid för närvaro. När du går upp en timme tidigare (alt. 2) så bryter du en vana, minskar stressnivåer och att skjuta på saker, och du känner att du sparar tid eftersom dagarna upplevs längre. Att därtill gå ut utomhus (alt. 3) och observera en tom värld så kommer du kunna bryta vanor du inte trivs med, få nya perspektiv, ge utrymme för nya tankar, kanske få en fin soluppgång och höra fågelkvitter, och du kommer känna att du haft en positiv dag kanske redan kl 06:30 - en perfekt positiv känsla som kommer sätta en grund för resten av dagen!

5. Tänk på steget

Aktivitet

Undvik hissar, rulltrappor, bilar, bussar eller andra transportsystem, effektivisera eller utnyttja din lathet och bekvämlighet under en hel dag, oavsett hur många väskor du kånkar på. Om du bär på tunga saker, tänk på din hållning, ansiktsuttryck, träna på att se glad ut under tiden, titta upp, se andra, le och var tacksam att du har två fötter som bär dig, att du äger saker och att du kan göra saker som får dig att svettas (glöm aldrig det!).


Träna hjärna

Uthållighet, kraft, statisk muskelträning, hållning, tålamod, hälsa, hitta energi när det är tungt, lyfta din mentala och fysiska uthållighet till högre nivåer och få gratis daglig träning. Du kommer också bygga nya hjärnconnections - istället för att koppla ihop tungt med något negativt så kommer du reconnecta din hjärna att tänka att tungt och långt är lika med en rolig utmaning som får dig att bli glad. 

Fördelar

Nå nya höjder i din styrkobas och pigghet! Att le och att fortsätta även om det är tungt kommer träna ditt positiva mindset och öka din energi för att göra dig generellt starkare och lyckligare. Så ta tillvara på alla dessa små dagliga rörelser - vi vet idag att den fysiska aktivitet som sker över hela dagen är viktigare än den som sker en timme på gymmet efter en hel dags stillasittande. Det finns otala studier som visar att vi alla måste vara aktiva minst 60 minuter varje dag för generell folkhälsa, och i tillägg så kommer du bli pigg, vaken, på tå, och du får saker gjort... du får kanske t.o.m. känslan av att vara en ostoppbar maskin med massa positiv energi! Det finns de som tycker såna människor är störiga, andra menar att det är smittsamt. Huvudsaken är att du väljer den du vill vara, inte hur andra ser på dig. Och vem tycker inte om att känna sig pigg, glad och engagerad i sitt liv? Lyssna på den senare och gör din grej som får dig att le i dagar och förhoppningsvis explodera av glädje, det gör dig naturligt hög.

6. Hjärnflow

Aktivitet

Oavsett väder, ge dig ut till en stilla plats ungefär en timme (eller mer) för att sitta, stå still eller göra "ingenting", blunda och bara låt ditt sinne och dina tankar flöda fritt. Bara var, om du bli rastlös så härda ut den känslan och försök fokusera på något annat. Försök inte påverka eller följa dina tankar och känslor som uppstår, bara observera dem. Om din hjärna är ett högaktivt organ så kan denna mentala återhämtningen eller liknande meditationstekniker med fördel användas regelbundet för att laddas med energi och för att hålla sig smart. Är du en högaktiv person kan denna teknik med fördel tillämpas under aktivitet, såsom löpning, cykling, vandring, surf, egentid. Vissa är ute på soloäventyr i en månad och får det naturligt därigenom, andra mediterar i vardagsrummet varje dag, andra leder sig själva in i medvetna tystnads- och enskildhetsstunder så ofta de kan. Hitta din grej, men lägg in moment av observerande mentalt flow.


Träna hjärna

Detta är som ett microtystnadsretreat för dig själv. Du kommer lära dig kommunicera inåt och inte mata dig själv med ny inspiration för att återhämta dig från intryck, listor och krav. Istället lär du din hjärna acklimatisera till aktivt tänkande, kontrollerat flow och positiva spiraler. Lär känna dina inre tankar som kommer till dig när de får möjlighet att ta sitt space, lär dig förstå hur de känns, lär dig hantera dem, även de mest obekväma tankarna, utan att distrahera dem med aktiviteter, instagram, musik, telefonsamtal eller annan aktiv input. Du kommer göra något som du inte kan förutspå - du kommer aldrig veta vad som händer under en sån här session förrän du upplever det. Kanske är det första gången du lär dig hantera din omåttbara rastlöshet och spring i benen? Och du kommer lära dig anpassa dig till yttre faktorer och uppskatta det som du inte alltid kan kontrollera själv (t.ex. väder och känslor).

Fördelar

Upplev riktig mental tystnad. Ladda om och återhämta dig från stress och buller, få ökad tolerans, inre lugn, mental uthållighet, emotionell balans, hitta (eller påminn dig om) din egen sanna inre lycka som inte kommer från den yttre världen full av aktiviteter. Släpp loss, släpp ut och återhämta dig från inre gömda tankar som är där men som du inte alltid kan se.

7. Aktiv vila

Aktivitet

Du kan stå still, gå, springa, dansa, åka snowboard etc... men vad du än gör, så sitt inte på en hel dag! Om du verkligen behöver sitta, sätt dig på golvet eller luta dig mot en vägg. (Tips: om detta är svårt så kan du t.ex. dela upp dagen i små delar, eller låtsas att någon aldrig uppfann stolen, att du har ett servicejobb eller att du är ute på en expedition. Gamification i ditt eget sinne fungerar på det som motiverar dig och fungerar lika bra som appar, reklam, gym eller andra miljöer.


Träna hjärna

Vi har så många system runt oss som tillåter oss att handla utan att tänka och endast efter rutin (likgiltigt). Vi kanske inte alltid känner eller behöver sitta men vi gör det för att det finns, för att vårt samhälle är uppbyggt så, för att våra sociala strukturer har skapat dessa traditioner, osv. I hela våra liv har både människor och regler fått oss att sitta även när vår kropp, sinnestillstånd, individuella behov och förmågor kanske inte vill det, vilket får vår "lathetsnivå"att vara högre än den behöver och än vad som faktiskt är bra för oss. ⠀

Fördelar

Först och främst, tränar du för att bli mer medveten om dina val och känslor och separerar dem från de som är yttre faktorer eller rutin. Detta låter dig få ett mindset att alltid tänka efter det rätta valet för dig först, vilket kan bli bortglömt eller vara svårt eftersom vi lever i en social värld. 

För det andra, att inte sitta på en hel dag tränar din uthållighet, tålamod och låter din kropp anpassa sig till en ny starkare nivå av comfort. Du kommer bli mer alert, redo, fokuserad, uthållig, skarp och generellt mer aktiv. Behöver jag även säga att detta också är självförtroendestärkande? 

Och sist men inte minst, det stärker din hållning signifikant!

8. Lämna dig själv

Tack vare öppenhet och förändrade attityder inför terapi och självutveckling, kan vi bli bättre än nånsin. Men det leder oss också till att fokusera mer på oss själva än nånsin, vilket kan få oss att känna oss sämre än nånsin - och så har vi en evig cykel.
 

Aktivitet

Precis som all annan balans i våra liv, så behöver vi också social balans. Så ta en dag och gå utanför ditt inre fokus på dig själv och invitera andra människor i ditt mentala space. Vad behöver de? Vad vill de? Vad gör dem glada? Finns det något du kan göra för dem som får dem att känna som om du just gett dem en fin present? Ett telefonsamtal, hjälp med bilen, laga mat åt dem, lyssna på deras problem, ögonkontakt, ett leende?


Träna hjärna

Lär dig att släppa ditt egofokus, personlig utveckling och dina (konstanta) tankar på hur du kan hitta och skapa den bästa versionen av dig själv. Mata din hjärna med de positiva effekterna av att hjälpa andra, att bli del av någon annan eller något, och utforska hur vacker och lätt du känner dig när du separerar dina känslor från dina handlingar. Döm inte (kom ihåg: detta handlar inte om dig). Om de berättar en story för dig, lyssna helhjärtat och lämna alla dina egna värderingar och åsikter åt sidan, utan att säga vad du tycker eller ge dem din egen åsikt i retur. Döm inte och återberätta en historia om dig själv - bara lyssna och låt dem berätta deras. Bli inspirerad, ställ följdfrågor, gratta, visa att det här var deras tid.

Fördelar

Samhörighet och validering är del av människans grundläggande behov och på något sätt. Att bli sedd, lyssnad till, förstådd, accepterad, respekterad och fått tid är som att ge någon annan en riktig boost av självkänsla. Detta är hur lycka och meningsfullhet kan spridas, hur vi lär oss att försöka nya saker, hur vi känner oss accepterade trots våra misstag, drömmar eller vem vi än är. 

9. Naturperseption

Aktivitet

Gå ut i en timme och öppna alla dina sinnen brett. Lyssna, se, rör, smaka och lukta på naturen. Observera temperaturerna, rörelse, smärta, balans, hunger, törst, vyer, detaljer... Spring inte bara en specifik distans, gå i en viss tid eller ett antal steg, transportera dig från a till b eller använd marken som något du går på och luften som något du andas - vilken färg har luften du andas och hur känns marken mot dina tår?


Träna hjärna

Mindfulness och återhämtning från distraktioner. Lämna dina tankar i en stund och lär känna naturens alla delar såsom din soulmate eller kärlek. Detta kommer inte bara få dig att känna som om du har en ny kompis, det kommer även applicera nya förbindelser i hjärnan medan du går samma distans som vanligt men med en ny mening. Du kommer lämna den ouppmärksamma one-man-showen bakom dig för att se dina omgivningar och äntra en akt för två (du och naturen i det här fallet), lära dig om dem, inte ta dem för givet och lära dig om dig själv som människa. Detta kommer göra dig mer empatisk och starkare eftersom du kommer träna, känna, tänka och agera bättre när du lär dig att lyssna till kropp och sinne i dess omgivningar och kontexter. Dessutom kommer du se världen omkring dig på ett helt nytt sett - ett väldigt positivt sätt.

Fördelar

Full mental återhämtning och bättre förståelse, respekt, empati, kunskap och problemlösning. Att lämna ditt självfokus, ekorrhjul, likgiltiga val och andra mentala rutiner för en stund, för att istället fokusera på något annat kommer även göra att du återhämtar dig från och ger ny energi till dina tankar. Precis som vid träning behöver din hjärna vila. Du kommer fatta bättre beslut, inte känna dig utmattad innan en uppgift, inte vara trött av "ingen anledning" osv. Att kolla på tv eller instagram för att vila kommer att fortsätta mata dig med intryck, omedvetet värdera andra människor och deras tankar och agerande, ha tysta åsikter, bli påverkad, bli inspirerad i hur du  kan ändra dig själv osv (ditt huvud fortsätter spinna). Även om de är positiva, så återhämtar du dig inte - utan applicerar bara nya tankar i livet.

10. Banbrytande vanbrytare

Aktivitet

Som att köpa kaffe ute, övertänka, bära en vattenflaska vart du än går, din reaktion på en väns egenskaper, ditt sätt att planera veckan, grönsakerna du alltid väljer, sakerna du gör före du går och lägger dig, hur du pratar med din familj, tiden du äter eller vaknar på varje dag, kryddorna du använder, gatorna du går, eller vad det än må vara!


Träna hjärna

Precis som vid fasta, så är detta en utmärkt påminnelse om vad du faktiskt gör, hur du gör saker och varför du gör dem. Du blir medveten om dina dolda rutiner och på vilket sätt du lever, och du kommer kanske se saker du gillar eller inte gillar men som bara finns där för att du alltid gjort så, precis som beteenden blir vanor över tid.

Fördelar

Få perspektiv. Den mänskliga hjärnan är tillräckligt smart för att göra livet så lätt som möjligt eftersom människan i grunden är lat (för att spara energi), vilket är anledningen till att det att skapa vanor blir en naturlig del av våra liv. Men på samma sätt som de kan vara positiva så kan de också bli ett problem för oss, eller till och med vår värsta fiende. Därför är det viktigt att gå utanför ett vanebeteende och ett effektivt spinnande ekorrhjul då och då för att observera dig själv objektivt utifrån. Och precis som vid beroenden, så behöver man fasta från vanan för att hitta nya saker att "fylla i hålen med" för att vilja och kunna förändra något. Agera inte bara - förstå vad, hur och varför du gör det. Välj vad du vill ha, ta bort det du inte vill ha. Reset, refresh, restart.

11. Fostrande sömn

Aktivitet

Gör det obekväma bekvämt! Sov på den hårda soffan eller rätt på golvet. Ge diig ut för en natt under stjärnorna eller i bivack, tält, grotta eller rätt på gräsmattan på din tomt. Sov på golvet när du väntar på transit, eller välj sittplats på nattåget istället för liggvagn. Använd inte madrasser eller kuddar, men använd vad du behöver för att göra det just så bekvämt för att du fortfarande ska kunna somna. Poängen här är inte att du ska hålla dig vaken. 


Träna hjärna

Precis som föregående, så är detta också en övning i att nollställa och göra det obekväma nice. Det kommer få din hjärna att inte bara sova bättre, men att lösa problem, hitta det bekväma i obekväma situationer, koppla det obekväma med något nice (som att resa, en stjärnklar himmel t.ex.), göra det bästa av det du har, och bli mer flexibel i din planering. Sist men inte minst, att sova på ett ställa som du inte är van vid eller där du inte finner bekvämlighet, kommer på ett helhetligt och djupt sätt påminna dig att inte ta saker för givna och vara tacksam för det du har. Du presenterades en säng när du föddes - men behövde (alltså: behövde) du den verkligen? Samtidigt, ju mer du tränar på detta, desto bättre blir du på att somna i takt med att du lär dig lugna dina tankar från ljud, ljus, vanor, smärta och andra yttre faktorer, och finna lugn i dig själv istället för att behöva ett dödstyst och kolsvart rum för att kunna somna (vilket verkligen kan vara stressande när du inte får det).

Fördelar

Likt föregående om att bryta en vana genom att få perspektiv och nollställa din hjärna, så kommer denna övningen fostra dina vanor och rutiner. Du kommer bli mer tolerant, träna dina tankar i utmanande situationer, och ju mer du sover obekvämt, desto lättare blir det att resa eller tälta (och du kommer lära dig älska det!!). Det kommer också få dig att ifrågasätta de saker du har och varför du har dem, kanske har du bara gjort något i hela ditt liv av sociala skäl och rutiner och inte för dig själv?

12. Ut i det okända

Aktivitet

Gör något som skrämmer dig, får dig att känna dig obekväm eller till och med ger ett lätt ångestpåslag - såsom att närmar dig en främmande person, hålla tal, starta ett företag med en vän, ta ett jobb du inte känner dig perfekt för, be om hjälp, gå på date, prova något nytt, osv. 


Träna hjärna

Du utvecklar mod genom att göra modiga handlingar. Hjärnan kan separera fara från obekvämlighet, men kroppen kan inte göra det. Din kropps reaktion på ångest och stress är densamma som om det var fara, och de känslorna är lika äkta och jobbiga som om det faktiskt var fara även om utfallet är säkert. Samma reaktion gäller om du är exalterad och glad, så här har du en perfekt möjlighet att trigga din hjärna att känna annorlunda på en reaktion - från ångest till spänning, från negativ stress till positiv! I samma stund som du känner stress, ta ett inre steg tillbaka, lägg på en positiv tanke och så kan du ändra din hjärnas trigger och skapa nya kopplingar mellan dina mentala modeller. Om du får ångest före en uppgift, tänk på det som en spännande övning, var stolt över att du försöker göra något som gör dig rädd, och sen gör det bara. Det här kommer med tiden göra upplevelsen positiv.

Tips: tänk på din stress som en skateboard där misstag är vardagsgodis - du ramlar och ramlar om och om igen, men du är fortfarande pepp på att skejta och tids nog kommer du sätta det där tricket. Rätt och slätt - träna på att inte tänka på konsekvenserna och låt dem framför allt inte hindra dig, att inte tänka att det måste vara perfekt innan du ens prövat, och att se misstag och försök som en no biggie och stor del av livet. 

Fördelar

Bygg styrka, mod, självförtroende och problemlösningsförmågor. Du kommer bli mer produktiv, öka din kreativitet, bli förberedd på oförutsägbara händelser och förändringar, och du kommer inte bara hantera utan även gilla eller t.o.m. älska att pröva nya saker och pusha de där mentala gränserna.

13. Vänd på det

Aktivitet

Vänd dina handlingar i en hel dag. Om du normalt börjar gå med vänster fot upp för trappan, ta höger. Om alla sätter sig ner, stå kvar eller sätt dig på golvet. Om du vanligtvis står tyst vid busshållplatsen, snacka med främlingen bredvid. Om du alltid pratar, försök att vara tyst. Om du ger upp för att något är jobbigt, fortsätt istället.


Träna hjärna

Fysisk och mental koordination, tålamod, personlighetsperspektiv, tidsperspektiv och upptäck dina beteenden. Genom att vända på dina rutiner, effektivitetsbeteenden och hur du gör saker, så öppnar du ditt huvud och dina sinnen, ger uppmärksamhet till dina vanor och känslor, och uppmärksammar ditt eget värde. Du kommer också förstå att de saker du saknar idag kommer komma tillbaks imorgon och alla andra 364 dagar av året, eller hela livet om du vill. En dag är lång om man tänker på den i sekunder, men väldigt kort om man relaterar den till ett år - det är bara upp till dig att välja hur du vill känna under tiden.

Fördelar

Problemlösning, inre ro, egenvärde, dämpa beroenden om du har några. Att träna på att göra saker annorlunda och hitta nya sätt kommer göra dig bättre på att prioritera din tid och energi och lyssna på din kropp och hjärna, inte bara falla in i rutiner, normer och oskrivna regler. Du kommer bli mer flexibel allteftersom du tycker det blir lättare att göra saker annorlunda och göra saker som är rätt för dig, släppa taget, att inte göra saker för stora och för meningsfulla så du kan undvika separationsångest. Det blir lättare att göra förändringar, ändra planer, välja och fatta beslut. Nej, du måste inte resa jorden runt för att "hitta dig själv", du behöver bara bli starkare än sociala normer och medveten och mindful från insidan och ut.  

14. Lyft och balansera dig själv

Aktivitet

Om du är i en tight situation, känner sig klämd, stressad, skadad, deprimerad eller har saker som poppar upp i ditt liv som bara fortsätter bygga på - nedprioritera aldrig de saker som gör att du mår bra och låter dig andas. Oavsett hur mycket tid du behöver för att lösa ett problem, byt aldrig ut den tid du behöver för återhämtning för att bli klar. Välj en sak - träning, dansa, måla, spela gitarr, läsa, en vän, eller vad som helst som får dig att känna dig närvarande och må bra hela vägen in i hjärtat som grabbar tag i din uppmärksamhet (och kanske t.o.m. får dig att tappa tidsuppfattningen) - låt det vara din safe-zone för att bevara inre balans tills allt lugnat sig. 


Träna hjärna

Att hitta positiva distraktioner kommer träna din hjärna att vila, nollställas och lösa situationer oavsett hur du mår. Du kommer träna på att behålla det där leendet, att inte tycka synd om dig själv, komma över stressrelaterade apatiska situationer och få mental styrka för att designa om din mening och fortsätta framåt. Hitta en tillräckligt god balans för att återhämta dig, hitta sätt att fortsätta må bra och hålla dig över ytan även när livet inte går din väg. Som t.ex. en vardaglig utmaning, trauma eller utmanande äventyr. Behåll den rutinen - varje dag. Ingenting är värt tiden mer än att göra det som får dig att må bra! Ingen kommer nånsin tacka dig för att du inte gjorde det. Och för den tid du inte spenderar på den där saken (som att tjäna pengar t.ex.) så kommer du betala med din lycka och välmående.

Fördelar

Återhämta dig från stress, bevara lycka, meningsfullhet, och bli tålmodig. Det där happy placet som får din uppmärksamhet och som får dig att må sjukt bra, kommer fungera som din safe-zone till glädje eller lycka och det kommer hålla dig balanserad även i svåra stunder. Om du skjuter på den saken för att livet är för hektiskt, så kommer du så småningom kunna uppleva meningslöshet eller gå in i en nedåtgående spiral. Om du behåller det, så kommer det med tiden att guida dig mot den livsstil som du vill, behöver eller drömmer om att leva. Du kommer alltid ha tid för den saken (eller gärna mer). Alltid. Alltid. Fråga dig själv, vad annars är meningsfullt, på riktigt?

15. Planera nåt stort - och älska processen!

Långsiktig motivation, hur hittar vi det? Och varför blir vissa antarktisäventyrare eller rockstars och andra slutar halvvägs? Självklart är timing, männskor, nätverk, kreativitet, kunskap, erfarenhet, hälsa, attityd, pengar etc. alla påverkande faktorer för vart i processen du börjar din resa (och var den slutar). Men dessa är också de delar du behöver älska att jobba för för att kunna få möjlighet att göra något långsiktigt - prioritering, tålamod, hitta miniutmaningar på vägen, njuta av varje träning, se pengar du spenderar på det som en investering för själen och livet, skaffa utbildning, behöva fläta ihop 4 jobb, gå dit varje dag, sälja av saker, inte köpa saker, vara ärlig mot och lita på sig själv, prata med folk, be om råd och hjälp, sluta göra saker du inte älskar och börja göra det du älskar, osv.

Aktivitet

Ta ditt långsiktiga mål, dela upp det i nåbara steg-för-steg-aktiviteter (dagliga, veckovisa, kvartala...). Vad har du och vad behöver du för att nå dessa delmål (SWOT, starting point)? Visualisera processen och dina dagliga prioriteringar och uppoffringar. Känns det bra i magen? Om inte, kan du göra något som får dig att må bra - jobba med attityden, omdefiniera ditt mål, sätta ett nytt mål?


Träna hjärna

Att göra dina mål specifika (specific), mätbara (measurable), uppnåeliga (attainable), relevanta (relevant), tidsbestämda (time bound), spännande (exciting) och rutinmässiga (routine bound) - SMARTER - är ett utmärkt sätt och väl använt verktyg i att bibehålla motivationskraft. Detta är det mest väldefinierade analysen och reflektionen över processen för att finna om du älskar den (om du inte redan vet att du gör det). Fundera på - vad är målet om du inte gör det?

Fördelar

Var smart och ärlig i hur du känner för ditt liv. Vilken livsstil passar dig? Vilka handlingar och aktiviteter får dig att studsa upp ur sängen? Vilken process behöver du i ditt liv för att du ska känna dig som en "rockstar" varje dag, så mycket att du inte ens behöver nå det långsiktiga målet för att känna mening? Detta kommer få dina uppoffringar till att bli positiva prioriteringar. Du kommer göra det du gör/behöver och du känner att det är värt allt. 

16. Frigör dig från det du tycker är viktigt

Aktivitet

Visualisera dig själv som en stjärna. På toppen har du självförverkligande, och på de andra har du självförtroende, sociala behov, frihet från rädsla och fysiologiska behov. När fysiologiska behov minskar, så ökar människor motivation (att hitta mat) eller vilja att växa. T.ex. ju längre en person går utan mat, desto hungrigare blir hen, alltså ökar motivationen att äta. Gällande självförverkligande så är det lätt att tänka att en sak gör dig lycklig. "Om bara..." Det är inte en så falsk vision som man ofta säger, det kan faktiskt vara just så. Om det finns en sak som verkligen önskas så kan det vara en mening att prioritera det, göra plats för det i livet och sätta långsiktiga mål för att nå det. Men, det kommer bara göra dig lycklig och  komplett om du har det andra. Och risken finns alltid att du kanske inte når det målet. Varför?


Träna hjärna

Att låta något ta för stor plats i livet kan vara farligt. Att ha en relation eller ett jobb som är ALLT, där du kanske inte har utrymme nog för dig själv eller för andra saker i livet, eller gör det till det viktigaste i livet så du offrar allt annat, så blir den saken också väldigt sårbar. Din hälsa och nöjdhet kan vara beroende av förändringarna i din relation eller ditt jobb. Om du har problem på jobbet så kan du till och med ta det personligt och få dig att känna dig misslyckad, låg eller t.o.m. deprimerad. Men om du fortsätter göra rum för andra saker i livet, såsom träning, självutveckling, sociala aktiviteter, en till passion, så kommer det inte kännas som att hela världen rasar om den relationen eller det jobbet inte blir som du vill. Att förlora sig själv helt i en kärlek eller drivkraft är väldigt mänskligt, fint och viktigt, men för att inte gå förlorad i livets alla svängningar är det ett sundhetstecken att låta andra saker ta plats i livet med.

Fördelar

Bli mentalt starkare, minska stress, återhämta dig snabbare, väx i dig själv, få bättre livsbalans och bevara lycka. Du kommer bli mer öppen för förändringar och bli mentalt och psykologiskt hälsosam när en sak i livet tippar över. Att visualisera dina behov kommer också få dig att se det du saknar och önskar dig mer av, och du kommer känna dig mer trygg och säker med den du är, vad du gör och varför du gör det - även när trauma kommer.

Känner du dig nöjd med din stjärna?

17. Dansa som om ingen ser dig

Aktivitet

Vakna lite tidigare än vanligt, kanske 15 min eller vad som passar dig. Innan du startar din dag, sätt på din favoritmusik, blunda, kanske ställ dig framför spegeln och låt hela din kropp lyssna och bara röra sig med ljudet/melodin/texten. Strunta i hur du ser ut eller vad du gör - bara rör dig. Ingen ser, tänk inte - bara rör dig. Sjung med om du vill, låtsas som att du framträder, go crazy, var lugn, dansa fuldans, gör dina bästa moves... så länge du rör hela din kropp och gör det som får dig att må skitbra utan att bli dömd. (Kan bytas ut mot surf, yoga, promenad eller annan aktivitet)

Hur känns det?


Träna hjärna

Lär dig agera fullt ut utan att bli bedömd, släpp taget om mentala hinder och lär dig prata med din kropp. Du kommer bli mer färgglad och kreativ i dina uttryck, vilket får dig att lita mer på din kropp och kommunicera med andra och dig själv med självsäkerhet - och må bra när du gör det. Du kommer landa i en aktiv state av meditation och lära dig fysisk närvaro.

 

Fördelar

Få självförtroende i dig själv, dina mål, dina drömmar och känna att det är lättare att inte ta livet för seriöst ganska direkt. Att leka/dansa/röra sig är alltid ett perfekt och välfungerande verktyg för att få en direkt lättnad och ökat kroppsspråk, självkänsla, kroppskontroll, kreativitet, se mönster, problemlösning, koordination och en helt fantastisk start på dagen. Du får återhämtning, stressa ner, flowar, tänker inte, fokuserar, får en instant high, medicin - daglig aktiv meditation. Din hjärna kommer känna som om du redan har uppnått något bra, vilket hjälper dig känna dig helt amazing från start. Detta kommer boosta din förmåga att vara positiv före alla uppgifter och jobb du har som väntar under dagen, och du kommer göra det bättre. Dessutom, nu har du något magiskt att se fram emot varje morgon!

18. Gilla det du inte gillar

Aktivitet

Gör något som du inte gillar att göra och försök uppskatta det, gilla det eller t.o.m. älska det. Så som att äta något äckligt och smaklöst, vara kall eller hungrig, stå i kö, ha en bad hair day, prova en sport som känns tråkig, hänga med någon du irriterar dig på, gå på date med någon du "vet" du inte passar med, traffikstoppning, gå till läkaren, osv. Träna på din rädsla, frustration eller andra jobbiga känslor, försök att vända på tankarna och skratta åt dem eller hitta njutning i det.


Träna hjärna

Förbered för det oväntade som händer i livet genom att vända varje hinder till en möjlighet, och du kommer lära dig skilja på det som du kan ändra och det du inte kan. Detta är som att nollställa dig själv helt, starta från noll och resten är bonus. Lite som hunger vs äta smaklös mat, att inte ha råd med kläder vs bära dåliga, att inte ha sjukvård vs att få hjälp. Du kommer påminna dig själv om allt du har istället för att fokusera på det du inte har, saknar eller drömmer om. Vissa fokuserar endast på detta, och de kommer kanske aldrig känna sig nöjda, tillräckliga eller kanske t.o.m. bortskämda. Om du släpper taget om kunskap från erfarenhet, håller dig nyfiken och öppen utan att döma situationen i sin helhet, så kommer du lära dig switcha mening när det oväntade händer. Träna din öppenhet och lär dig att de saker du inte har gillat tusen gånger kan fortfarande bli gillade om du väljer det. Lär dig handla efter separerande av värde från identitet från alla livets situationer, så kommer du bli en bättre vän, kollega och person mot dig själv och andra. 

Fördelar

Få energi och positiva attityder i plötsliga händelser eller i situationer du inte kan välja att bara välja att "genomlida". Lid inte, fly inte, tänk inte att det inte är du - man måste inte identifiera sig med allt som händer i livet. Vinn nya erfarenheter och massa empati. Skapa nya kontakter i din hjärna till de saker som du en gång lärde dig inte tycka om, och återuppta den kontakten med nya positiva tankar, upplevelser, känslor och sinnen, så kommer du se massa nya möjligheter. Om du väljer att inte känna dig sårad så kommer du kunna hitta vägar att inte göra det, och om du väljer att hitta andra vägar då har du inte heller blivit sårad. Att bli sårad är inte en handlig, utan en känsla som uppstår när något händer.

19. Ta en ny väg

Aktivitet

Vart du än ska idag, ta en detour genom nya kvarter eller vägval du sällan eller aldrig gått tidigare eller den längre istället för genvägen. Ta inte bara den korta för att den är kortare, välj hellre nyfiket.


Träna hjärna

Gå utanför dina rutiner och ovetande "effektivitetsspiralen", se något nytt, lägg till fysisk aktivitet den dagen (små steg blir fort väldigt många!). Att addera värde till livet (nya vägar, aktiviteter, människor, personlig utveckling) och att ta bort beroenden, mindre hälsosamma och tidkrävande vanor (tv, socker, för mycket sociala medier etc.) - och att starta med något så enkelt som att välja en annan väg än vanligt - kommer få ditt sinne att bli nyfiket och inspirera dig att växa. Att göra små hållbara förändringar har förmågan att stanna i ditt liv för alltid. Och tänk efter, varför väljer du alltid den kortare vägen istället för den som ger dig inspiration och lite bättre hälsa oftare, är det verkligen så viktigt att alltid stressa och ha bråttom? Är det så man vill leva? Livet är väl själva resan, lång- och kortsiktigt, eller hur?

Fördelar

Gör din tid ihågkommen medan du får massa andra positiva saker. Du kommer komma ut ur att känna dig låst, eller i alla fall ha tagit första steget dit, och du kommer vilja prova fler saker. Som ett direkt resultat kommer din självkänsla att bli lite bättre, du känner dig uppfräschad, cravea positiv förändring, utvecklas och må bra medan du skapar nya små miniupplevelser som kommer få dig att minnas dina dagar i ditt dagliga liv istället för att bara beta av dem. Svåra, långa, nya, oplanerade, inspirerande vägar leder alltid till vackra destinationer - fysiskt, psykiskt och känslomässigt. 

20. Gör något nytt (gärna långt utanför komfortzonen)

Aktivitet

Gör något du inte har full kontroll över. Som att starta ett företag, åk till en annan del av landet för en date, ta ett jobb du inte har så mycket erfarenhet i, ta en fika med människor du inte känner, bjud in dig själv till sociala aktiviteter med människor som är olik dig själv, prova en ny sport/aktivitet där du kanske inte känner någon, sälj dina bästa amatörfoton till företag som kanske vill ha dem... listan är oändlig. Se det som en inspirerande utmaning som kommer ge dig nya idéer eller bara ha kul, utfallet är inte det viktiga - bara prova dig fram i livet!


Träna hjärna

Träna bort perfektionismen - "när jag vet att jag har satt ihop det perfekta CV't, DÅ ska jag söka!". Du kommer lära dig att det som faktiskt betyder något är det som är gjort, det är händelserna som skapar möjligheter att få det man önskar, snarare än att det perfekta leder dig rätt. Perfektionism är subjektivt och du kommer ändå aldrig veta vad som är perfekt för någon annan. Finns du där så finns det rum för att snarare diskutera det, men om du väntar tills det är perfekt så blir spänningen dessutom så hög att det avgör din mentala hälsa och känsla av framgång. De flesta bryr sig mer om vad du kan och om du ger de bra energi genom att vara en härlig person i deras liv. Du behöver inte vara rolig, ta plats, synas... bra energier kommer från empati, lyhördhet, öppensinnighet, omtanke, att du är bekväm med dig själv och det du kan och är ärlig mot din omgivning. Sånt syns, och framför allt känns. Ingen bryr sig hur många studier du avklarat, karriären du uppnått eller hur många fel eller brister du har. Och gör det de så kan du fundera på om det verkligen är i den miljön du vill vara, eller om du ska söka vidare mot något annat. Genom att nätverka med dina skills, drömmar, mål, förebilder och miljöer du vill vara i så skapar du massor av nya möjligheter även om du kanske inte ser det eller får direkt gensvar. Alla frön som sås i den jord du vill odla kommer leda dig mot att bryta mark och växa dig stark precis där du vill vara. Och oavsett så kommer du få nya vänner, inspiration, jobbmöjligheter du inte visste fanns, ökad självkänsla, skapa minnen... Och du kommer definitivt lära dig om dina dolda förmågor och vad du faktiskt kan. Du behöver inte hålla kameran "rätt" för att ta några bilder, eller bära de "rätta" kläderna för att vara en friluftsig person. Du kommer hitta din väg, släpp dina förväntningar på dig själv.

Fördelar

Allt är relativt, alla förmågor är subjektiva. Sluta jämföra saker du vet väldigt lite om! Göra bara det som din mage säger och gör det som du drömmer om. Om du inte landar i din dröm, så kommer du ha tagit ett stort steg mot det. Många, inklusive vi, fick drömma från 13 års ålder och ta små steg varje dag för att till slut kunna jobba med vid 30 års ålder. Om din magkänsla säger att du bör bli lite mer självsäker, då kan det vara en god idé att ta ett annat jobb eller studier först som ger dig den tryggheten du vill åt. Ibland däremot, går det lika bra att kasta sig ut och pröva det (mentalt) omöjliga men (fysiskt) nåbara. Att försöka nå toppen på alla sätt du kan är den bästa crash coursen i vad du har och vad du behöver träna mer på, och du kommer bygga självkänsla, självförtroende och tillit!

21. Hitta ditt flow

Det här är vår favorit av alla (och varför vi ofta känner oss "high on life" vilket tyvärr många ifrågasätter ganska ofta. Vad gör ett liv värt att leva? Psykologer och filosofer har länge sagt att det handlar om att nå den ultimata upplevelsen, alltså hitta njutning och hållbar tillfredsställelse i aktiviteter som ger flow ("zonen", motsatsen är apati). Zonen är där dina höga nivåer av förmågor och höga nivåer av utmaning möts, för att ge dig ett energirikt fokus, fullt engagemang och involvering, och njutning i processen. Många känner igen det som fullständig absorption i det man gör och att man förlorar sig i tid och rum. 

 Termen används ofta i idrottspsykologi, meditation, musik och design som ett önskat stadium för optimal prestation. Det är här du gör på instinkt, sätter dina personbästan och mår väldigt bra. Så, vad som än producerar flow, blir ens egen belöning. 

Aktivitet

Hitta en aktivitet där du har:

1. klara mål och framdrift (struktur)
2. direkt feedback
3. god balans mellan upplevda utmaningar och förmågor
4. frihet från distraktioner


Träna hjärna

Träna för att hitta ditt stadium av obesvärad uppmärksamhet och fullkomlig närvaro, och gör det en del av ditt dagliga liv. Hitta ditt flow och lär dig mer om dina förmågor och utmaningar. Träna uthållighet och framgång i aktiviteter, för att minska ångest under varierade aktiviteter och öka jsälvförtroende.

Fördelar

Nå en hög nivå av tillfredsställelse från upplevelse, överkom utmaningar, nå dina ultimata mål och få en känsla av livsnöjdhet över lag. Lär dig att älska utmaningar eftersom du kommer stretcha ut dina förmågor medan du upplever kunskap och effektivitet. Du kommer hitta fokus, en känsla av extas, inre klarhet, förstå att dina förmågor är rätt för uppgiften, minska oro, känna lugn, uppleva tidlöshet, närvaro och inre motivation. Dessutom minskar din hjärtfrekvens, blodtrycket sjunker och dina ansiktsmuskler slappnar av. Och bäst av allt - du kommer kanske till och med hitta din ideala livsstil.

22. Sluta gnäll

. In times when everything fucks up, I fuck up or life fucks up, I step out of myself and look at the situation from the outside, feel grateful for the fact that I have a bed, a roof, clean water, health care and then I laugh at the whole irony of timing. And I always know it’s life and just a temporary state that I can’t just get rid of anyhow. It’s kind of an adventurer’s attitude out on the field. You can’t cry and feel sorry for yourself, well you can, but you have to find ways to keep going. And I’d want to do it happily! 
 

Speaking of which...

Aktivitet

Gnäll inte under en hel dag. Obekvämhet är temporärt! Lägg till lite extra om du vill:


Alt. 1: Välj det mest obekväma (stå istället för att sitta, trappor istället för hiss etc.). 
Alt. 2: Om du redan är i ett obekvämt state (sjuk, utmaning, osäker relation etc.), låtsas att det är ditt normala eller att den situationen är en utmaning du valt själv. 


Träna hjärna

Hitta tacksamhet även i de svåra/dåliga/utmanande stunderna. T.ex. om du ofta sitter i bilköer påväg till jobbet, var tacksam att du har en bil att sitta i, och ett jobb att åka till och att du inte är med i en olycka. Om du inte redan är en väldigt positiv person, kommer du se att det är många gånger under dagen som du faktiskt gnäller av ren vana som du kanske inte ens sett tidigare. Kanske är det av sociala skäl, "det hör till att gnälla på vädret".  Men även om det bara är för småprat, kan det vara omedvetet smittsamt. Det är ditt val att tänka positivt oavsett situation. 

Fördelar

Du kommer lära dig se världen mer positivt, hitta nya sätt att lösa problem, bli mer bekväm i obekväma situationer, och öka din toleransnivå. Du kommer börja känna mer kärlek för dig själv och för andra, och du kommer bli en mer attraktiv person att ha runt sig och vara med. I äventyr, då är det inte vad du inte har som tar dig framåt. Precis som i livet. 

23. Preload

Aktivitet

Ta på dig en ryggsäck med 5-20 extra kilo och bär runt den hela dagen eller lägg på det på din vanliga träning. Är du ovan att bära, börja då med någon timme i taget utspritt över dagen. Tänk på att spänna den rätt, bär den riktigt och ha god hållning hela dagen. Gör några squats eller pushups då och då. Om du går ut och springer, låtsas att ryggsäckens vikt är din egen kroppsliga extravikt istället för att lämna den hemma. 


Träna hjärna

Alla dessa extra träningsmoment och rörelser ger dig funktionalitet, styrka, uthållighet och tålmodighet som är svår att få om du lägger en timme i gymmet eller motsvarande. Det är tiden utspritt över dygnet som räknas. Om du tränar för ett äventyr behöver du göra vad du kommer göra på plats och ligga nära den fysiska ansträngning det kommer innebära för att inte skada eller slita sönder dig när du väl är iväg, samtidigt som du vill bära genom hela äventyret på gott humör! Tänk på att ute på äventyret kan du inte lätta på packningen när du känner för det eller för att det blir för tungt. 

Fördelar

Allt du gör som är tyngre än vanligt kommer kännas lättare imorgon! Din hållning och bål kommer bli tightare och du kommer aktiviera muskler du aldrig känt tidigare. Du kommer inte bara träna fysiskt, utan du kommer även lära dig stänga av det som gör din dag svårare än normalt, du lär dig fokusera på dina "varför" (motivationskrafter) och de rätta sakerna för att vara positiv genom dagen, och med en extra vikt kommer du se att du bara fokuserar på det som din energi behöver. På det sättet kan du hitta och eliminera meningslösa delar av ditt liv, och fokusera på det som är rätt för dig. Denna mentala belastningsteknik kan användas även i andra situationer - när du är kall, hungrig, trött, utmattad, sjuk eller när du springer ett tufft pass, eller annan utmanande situation. 

24. 25/50/25-regeln

Det här är en så bra tumregel för allt du gör i livet för att utveckla och bevara motivation! Ungefär som magi.

Aktivitet

Hitta rätt balans i olika utmaningsnivåer i din mentala, fysiska och emotionella träning inom given kontext (jobb, träningspass, studier, relationer, passion, livet).

25% av tiden spenderad på en sak ska vara lätt, 50% av tiden ska vara på din nivå, 25% av tiden ska vara svår. Denna formeln kan användas från olika perspektiv: över år, månader, dagar, under en aktivitet/övning, eller t.o.m. i detalj.


Träna hjärna

25% lätt - lär dig prestera (identifiera dina förmågor, prova nya tekniker med låg risk, lek med aktiviteten och utveckla självförtroende).
50% medium - utveckla strategier och mental styrka (lär dig prestera under lite press och hantera det på ditt bästa sätt, lyft dina möjligheter till nästa nivå).
25% svårt - utmana dina förmågor (lär dig reagera, agera i ett högre tempo och från full kraft/rörelse/process/perspektiv, få en överblick, identifiera otränade egenskaper).

Fördelar

Det är sant som de säger, träna på det som du vill bli bättre på. Om du vill lära dig hoppa högt så behöver du hoppa högt. Men du kommer inte komma dit om du inte behåller motivation, självkänsla, positivitet och utvecklar dina förmågor. Detta varierade fokus av utvecklingsprocessen kommer också underhålla hjärnan över tid för att aldrig riktigt tröttna eller bli varken rastlös eller överbelastad. Du kommer inte heller behöva uppleva att du har en dålig hoppdag - du kan istället låtsas att det är en "25% lätt"-dag och sänka din nivå för att leka runt istället och få tillbaka ditt stulna självförtroende.

25. Undvik beslut

Aktivitet

Försök att inte välja vilken noghurt du ska köpa, vad du ska svara på meddelandet, om du ska springa upp åt eller platt, äta det eller det till middag... bara välj en och låtsas att alternativet aldrig fanns. Övertänkt inte dina beslut, bara gör det. Eftersom du antagligen ändå kommer välja mellan två bra beslut, så kommer det bli bra vilket du än väljer, eller hur? 


Träna hjärna

Att fatta beslut tar mycket energikonsumtion vare sig vi märker det eller inte, alla gör små och stora beslut hela tiden. Vi tror att valmöjlighet betyder frihet och med frihet får man välfärd - men ingen ifrågasätter det. "Allt är möjligt och du kan bli vad du vill" säger de. Men när allt är möjligt så minskar också nöjdheten vilket t.o.m. kan leda till valparalys. Varför?

 

1. Ånger - ett "bättre" föreställt alternativ tar bort från nöjdhet från valet, även om det var ett bra val.
2. Jämförelse - hur vi värderar våra val beror på hur och till vilka attraktiva egenskaper av alternativet vi jämför dem. 
3. Förväntningar - ju fler val, desto högre förväntningar på att hitta det "perfekta". När du inte har saker att välja mellan, så kommer du uppskatta och vara mer tacksam för det du har.

4. Självskuld - människor lägger skuld på dem själva för att de gör dåliga val även när de är bra, detta leder till en negativ spiral (även klinisk depression).

Om du är för upptagen med dina val, så kommer du snart inkludera din identitet, relationer och framtid i dessa. "Kommer jag fortfarande gilla denna färgen om 1 år? Eller kommer jag gilla något annat? Kommer min pojkvän golla den? Mina kompisar då? Men jag gillar ju blå och den här är röd? Passar den verkligen med min identitet?" Och plötsligt hänger hela ditt liv i en ram på väggen. Bara gör ett val, häng upp den - det är ok att ångra sig också. Det enda som vet är det som sker när du väl ändrar dig, om det nu är 1 eller 5 år eller aldrig. 

Fördelar

Lär dig agera på dina instinkter, spendera din energi på rätt saker, frigör dig själv från ångest, ånger, självömkan och apati, och öka värde till de saker som du verkligen värderar och minska det på de du inte värderar lika högt, få bättre självkänsla, spara massa tid och hitta tacksamhet och glädje i det du har.

Och om du nu valde "fel" noghurt, ta den andra nästa gång 🤷🏼‍♀️

26. Stoicism

En gäst sa en gång till mig (Kajsa): “Har du nån gång hört om stoicism? För jag tror det är du." Jag visste faktiskt inte vad det var, men när jag började läsa om det så förstod jag att han hade helt rätt. Kanske är det alla mina trauman i livet som lärt mig det här, kanske var det mitt elitidrottande. Men vad jag vet är att det är mitt nr 1 mindset som har hjälpt mig genom alla hinder i livet, att acceptera allt, att aldrig känna ilska och irritation, att vara glad även när jag är "nästan död" eller har förlorat allt jag håller kär, gör eller har.

Stoicism är helt enkelt att hoppas för vad som är rättvist och förbereda för det som är orättvist. Det lär dig det "rätta" mindsettet i en osäker värld, utvecklar självkontroll, lycka, mod och att övervinna destruktiva känslor. Att acceptera stunden som den presenteras, att inte tillåta sig själva att bli kontrollerad av begär eller rädslor.

Aktivitet och träna hjärna

1. Träna på mindre värde - ät lite mat, ha på dig dåliga kläder, sov på golvet.

2. Vänd varje motgång uppochner och skapa möjligheter.
3. Övervinn irrationella, ohälsosamma och överdrivna begär och känslor.
4. Ändra perspektiv, se det från ovan och ändra dina fördomar om värde på saker.

5. Påminn dig själv om att du kommer dö, eller håller på att dö, då kommer du aldrig ha ett högre överdrivet begär eller wastea en sekund. 
6.Skilj på det vi kan ändra och det vi inte kan ändra. Om ett tåg är försenat pga vädret, så kommer ingen nivå av gnäll, skäll eller irritation få en snöstorm att avta.
7. Negativ visualisering. Föreställt dig worst case scenario, då kommer ingenting som sker gå emot dina förväntningar.

8. Sök inte efter att saker ska ske så som du vill, bara önska att saker sker så som de kommer ske.

Fördelar

Liver är hårt, brutalt, begränsat, bestraffande, orättvist och en dödlig business. Det finns "balsam" för att lära sig slappna av, förstå och acceptera, att inte överregera på vare sig negativt eller positivt. Du kommer bli orubblig, stark, nöjd och i kontroll över dig själv. Du kommer bli bättre på det du gör, bättre i dig själv, med dina vänner, dina fiender och människor. 

27. 5-sekundersregeln

Aktivitet

När neurovetenskap säger yay till no-brainer-beslut: tänk inte, gör bara! Detta är lite som att tappa mat på golvet, inom 5s är den fortfarande ätbar (enligt din hjärna). So, på samma sätt, så fort du får en idé - agera inom 5s. Efter 5s kommer din hjärna börja tänka, analysera, reflektera, jämföra och använda logik för att lösa problem. "Tänk om..." Det kan väldigt lätt göra en förvirrad, ångestfylld, prokastinera, och till och med leda till apati/handlingsparalys. Lär dig konfrontera din stress, om den handlar om att springa, gå ut och spring. Om det handlar om att skicka ett meddelande till någon, skicka ett meddelande till den. Människor tenderar att tänka för mycket på en situation eller utmaning som är viktig för dem, ju viktigare den blir eftersom mer och mer tid, drömmar, scenarior, möjliga lösningar och analyser spenderas på den vilket bygger upp en liten värld runt "ett litet samtal". Det gör det svårt, läskigt och utmanande, för om det inte fungerar så kommer hela den lilla världen som byggts upp rasera och man riskerar att känna misslyckande eller jämförande till ett mindre värde. Det kan leda till att du inte gör något alls eller känner dig ångestfylld.


Träna hjärna

Lär dig bryta en vana från att få en idé och tänka på att göra den, till att göra den. Lär dig agera på det som inte är helt perfekt, på magkänsla, instinkter (dina första äkta känslor av den upplevelse du vill ha). Kom ihåg att magkänslan bygger på dina erfarenheter, och finns där av den anledning att du faktiskt förstår situationen. Stärk din vilja, självkänsla, närvaro, ta kontroll över dina känslor och lär dig leda dig själv. 

Fördelar

Känn friheten av att släppa taget om konstant beslutsfattande, förväntningar och att bara låta saker bli gjorda. Träna bort prokastinering, minska ångest och bryt cykeln av att låta stress leda dig. Du kanske till och med får bort dina rädslor, förvirring, paralys eller andra mentala monster eftersom du agerar på instinkter och får dina mentala fördomar att hålla tyst. Dessutom blir saker inte lika viktiga för dig ju mindre tid du lägger på något, så om ett beslut fattas fort så behöver du inte gräma dig över att du valde fel - eftersom du "inte valde".

28. Gör fel (från ditt rätt)

Aktivitet

Som en metafor: håll din kamera "fel" om det funkar bättre för dig, tydligen kan du ta fantastiska bilder oavsett och sälja dem till brands som älskar dem. Människor har alltid åsikter om vilken kamera du använder och hur du redigerar dina bilder och annat "traditionsenligt rätt" (deras rätt). Men vet du vad? I äventyr finns det inget rätt och fel. Det finns bara överleva eller dö, le eller gråta, jobba eller inte jobba, köra eller inte köra. Och vad som än får dig att överleva, le, jobba och köra - GÖR DET! Det finns många människor som sagt att jag inte satt upp stormlinorna rätt (när det varit vindstilla), att ta på mig outdoorbyxor (när funktionaliteten inte behövts), att... ok listan blir oändlig. Men vad de inte vet är att jag bott utomhus sen jag var barn, spenderat 600 nätter i tält de senaste 5 åren från storm till sol, från -20 till +30, att jag är certifierad äventyrare och fjällguide, osv. Jag har även haft vänner som trott jag posat med brädan bara för bilden när de mycket väl vet att jag älskar att surfa. Människor (troll) kommer alltid ha åsikter om vad du gör, hur du gör det och varför du gör det. Skit i det, gör din grej, gör det du gillar med just den grejer, skit i varför andra gör den grejen, gör bäst fan du vill. "Va? Är DU en outdoorperson?" skrev han eftersom han inte fick ihop mitt yttre med äventyr, för att jag bär tights istället för fjällbyxor för de sitter bättre och är mycket mer bekväma, t.ex. (man vet ju att man måste ha riktiga fjällbyxor om man är en riktig äventyrare, eller hur..?). De som påstår det, de har själva inte varit ute tillräckligt och förstått att kläder variera efter aktivitet, väder och kropp. Och yes, eftersom jag växt upp med äventyr så vet jag precis när jag behöver mina fjällbyxor och när det funkar bäst med tights, tackar som frågar. 


Träna hjärna

Bär en kombo from hell om det är det du vill och låt folk hacka - antingen kan du skratta med dem, eller så bryr du dig inte eftersom du vet att du har gjort ett val som är helt rätt för dig. Det viktigaste är till syvene och sist att du faktiskt gör det du ska göra, inte vad du har på dig eller vad andra tycker om det du har på dig. Lär dig lägga din energi på rätt saker, få självförtroende och stå ut med (stäng öronen för) besserwisser-puckon. Le, skratta med och gå därifrån. 

Fördelar

Du kommer lära dig att göra saker, lyssna på din inre energi, följa din egna väg och nå dina drömmar utan att känna dig hopplös, oerfaren eller som om allt måste vara militäriskt perfekt när det inte behöver vara det. 

29. Acceptera dina förutsättningar

Det är en natt jag alltid kommer minnas - det sitter i de döda delarna av mina tår hehe. Det var -15 grader, det var tyst och krispigt, luften full av glittrande iskristaller och ljuset var rent magiskt. Jag kunde inte motstå det. En av de mest romantiska sakerna jag vet är att göra något som kräver hårt fysiskt arbete i timmar, ett balanserat mentalt sinne som får ditt skratt att flyta på toppen, och tonvis med värmesystem som håller dig varm hehe. När vilken mat som helst blir matporr och när det att kolla på solnedgången gör dig till den lyckligaste personen i världen. När de simplaste av saker gör allting till guld. Alltid oslagbart, blir aldrig gammalt. Jag sov 220 nätter i ett tält förra året av 220 väldigt bra anledningar, och vissa upplevelser är värt allt - även förfrusna tår. 

 

Om jag skulle kollat på mitt initiala tåproblem så borde jag inte varit där ute i första taget. Men jag har lärt mig när jag kan gå, när jag kan döda en tå, när jag ska säga nej och hur jag hanterar  min fysiska, mentala och emotionella status. Jag älskar att hitta lösningar för att gå ut ur frysen med alla mina kroppsdelar intakta. Så nu har jag lärt mig att ta med en bastu till mina fötter hehe. 

Aktivitet och träna hjärna

Säg inte "jag kan inte göra det så här, men kanske på ett annat sätt". Om vädret är hemskt och alla odds är mot dig, intala dig själv att "det här är en perfekt start för mig" och bara fortsätt. Om du har ett ben men vill springa, spring med dina kryckor (varit där). Om du vill bli fotograf men inte har råd, ta bilder med din telefon och bli en ändå (yes, varit där med). Acceptera dina förutsättningar, hitta en lösning, börja någonstans, och följ din passion. Resten kommer falla på plats naturligt. 

Fördelar

Bli expert på problemlösning. Om du börjar med en sak, kommer hjärnan automatiskt leta efter fler lösningar till fler av dina problem i vardagen. Åtminstone är en sak säker: ingen kommer lösa problemen åt dig. Det är bara du, din hjärna, dina handlingar och dina beslut om du vill ha det i livet eller inte. 

30. Städa bort self-pity

Känn ingen självömkan whatsoever under dagen, oavsett situation. Ja, jag har gått igenom många trauman så jag vet hur hårt det kan vara, men det är fortfarande ingen ursäkt. Självömkan är vår värsta fiende och det kommer inte ta dig någon annanstans än längre ner i din grävda självömskanshåla. Det kommer ta din kraft och det gör dig oförmögen att se nästa möjlighet, och du kan inte bli framgångsrik på något om du är miserabel med dig själv och ditt arbete, eftersom det tar spoilar dina möjligheter att kunna se möjligheterna när de kommer. Det du fokuserar på kommer växa - är det negativt så kommer du växa mot det negativa. Det är verkligen så enkelt. 

Aktivitet

Om du känner någon självömkan idag, släpp det. Försök skifta fokus från dina problem till lösningar och happy places i livet. Sluta jämför dig med en "normal situation" eller någon annans. Prata inte ens om hur du känner eftersom det får dig att fokusera på problemet (välj dina tillfällen och människor du pratar med). Prata istället om dina lösningar och möjligheter och fråga människor om hjälp. De vill vara din vän och medmänniska, men de vill inte vara din terapeut. 

 

Släpp taget, zooma ut, fokusera på tacksamhet, visualisera ditt ideala state eller en person som uttrycker just det, gå in i känslan som om du spelar en roll under hela den dagen. Du kan känna självömkan igen imorgon, men förhoppningsvis kommer du, efter en hel dag av positiva tankar" inte vilja känna det imorgon. Och där har du det!


Träna hjärna

Lär dig hitta nya sätt att hantera självömkan och gnäll, ta kontroll över dina känslor och separera dem från dina handlingar. Där ute kan du inte känna självömkan om du blir skadad eller om vädret blir dåligt - du måste bara lösa det och fortsätta, och helst positiv, lugn och glad, eller hur? Du behöver inte göra det du känner, men du kommer med största sannolikhet känna det du gör. 

Fördelar

Du kommer få nya verktyg i att hitta möjligheter och du kommer inte känna självömkan eller trycka ner dig själv lika ofta. Nå ett tillstånd av lättnad och en känsla av styrka, självsäkerhet och iver att stega rätt in i en mer positiv framtid. 

31. Gör, skapa och ta möjligheter

När jag var 13 började jag drömma om Antarktis och livet som äventyrare. Jag berättade aldrig för någon (kanske inte ens för mig själv) även om jag jobbade för det dagligen och tränade hårt fysiskt och mentalt (stoiskt)... tills jag var 29 och ringde Ola Skinnarmo som jag hade följt sen jag var liten, och bjöd in mig själv till ett möte. Nämen, sånt gör man ju inte! Jo, det gör man.

 

Ett år senare, fortfarande förvirrad, lämnade jag jobbet som civilingenjör för att leva på gatan, för att resetta och refresha min hjärna, och börja om från noll - för att återfå frihet i mina val och tillföra värde. Jag var för nyfiken och passionsdriven för att inte bli deprimerad av att spendera all min tid på ett kontorsjobb som jag älskade, och jag var så lättad och redo för mitt gatuäventyr. Men redan nästa dag ringde Ola och erbjöd mig ett jobb som expeditionsguide. Jag jobbade redan då som äventyrare, men om jag inte hade ringt honom hade jag säkert strugglat en hel del med att få ihop min livsstil. Hans erfarenheter matchade mina Antarktis-drömmar så om jag inte hade tagit tåget till Stockholm den dagen för att snacka med honom om mina tankar på hur jag kan forma min livsstil, då hade han inte vetat att jag fanns eller vad jag ville i livet, och att det jag ville kunde vara en tillförsel i deras bolag, och han hade förmodligen aldrig ringt ett år senare och erbjudit mig jobbet. 

 

Det här är bara ett exempel på vad nätverkande, visualisering av drömmar, dina förebilder, att prata högt om dina idéer, föreslå möjligheter, skapa jobb, och ta tag i människor som betyder något för dig på riktigt, som ger dig rätt inspiration och energi, kan göra. 

Aktivitet och träna hjärna

Team är allt. Fånga din inspiration, hitta ditt crew, och ge av din egen energi till personer som lever eller gör det du vill göra (kompis, partner, kollega, influencer, förebild). Bara skriv/ring, träffa nya vänner, lär känna dem, prata om idéer planera jobb ihop. Du behöver ta initiativet, för de kommer inte komma till dig per automatik. De vet ju inte vad du vill och tänker men kanske matchar det dem jättebra!

Fördelar

Vissa kommer funka, andra inte, vissa kommer stanna, andra inte. Men tids nog, kommer rätt person vid rätt tidpunkt ge dig värde. Och det, DET är vackert! 

2. Energikontroll
4. Uppvaknande
3. Andning är liv
1. Kallvattenstyrka
bottom of page