The

Ebba Forsgren

story

This is a Paragraph. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start editing the content and make sure to add any relevant details or information that you want to share with your visitors.

Ebba.jpeg

citat eller rubrik

Vem är du (beskriv dig själv utifrån vad du själv vill berätta)?

 

Tror jag ska börja förklara vem jag är genom att berätta hur jag jobbar, för på något sätt har den jag är och det jag gör gått mer och mer hand i hand på sistone och det är något jag är väldigt glad och tacksam över. Jag driver eget, och i min verksamhet gör jag uppdrag som kombinerar skidåkning och äventyr, hållbarhet, storytelling och kommunikation. Jag gör en hel del foto- och filmuppdrag framför kameran — modellar utomhus, ofta under aktiviteter. Jag producerar och projektleder egna projekt, har gjort några dokumentärer med fokus på natur och hållbara livsfilosofier. Det jag jobbar med är det jag älskar att göra, så det förklarar nog mig rätt bra.

 

I övrigt är jag lika delar driven och lat. Älskar att ha luften full med bollar men behöver också tid för att titta på serier och sätta hjärnan och kroppen i off-mode. Jag har hittat en bra balans för det, ett hållbart sätt att leva mitt liv. Det jag lägger tid på förutom det ovan nämnda är mat, min familj, vänner, styrketräning, böcker och killar, hehe.

 

Hur lever du (livsstil)?

 

Just nu flängigt och jag älskar det. Jag åker mycket hit och dit på uppdrag och resor, och mellan varje resa kommer jag hem och landar i Åre. Det är ett upplägg som passar mig. Jag lever väldigt oplanerat och spontant så att jag kan vara öppen för det mesta som trillar in. Köpte eget ställe i Åre för några månader sen och jag trivs så bra att när jag kommer hem går jag typ in i ide i lägenheten. Minus alla resor så försöker jag leva så hållbart jag kan. Äter vegetariskt och så mycket lokalt som möjligt där jag befinner mig, konsumerar inte särskilt mycket och är expert så att återanvända grejer och inte slösa. Jag tränar mycket för att hålla mig stark och frisk, har på sistone mer eller mindre slutat dricka alkohol för det gör mig helt havererad, men däremot frossar jag i kaffe och choklad som är mina två största svagheter. Det som ger mig mest energi och lycka förutom äventyr och natur är människorna runt omkring mig — min familj och mina vänner.

 

 

Vad brinner du för och vad drömmer du om?

 

Jag brinner nog allra mest för att utforska. Se nytt, få nya erfarenheter, lära mig nya saker. Det i kombination med naturen är drömmen. Med de flesta av mina äventyr och resor vill jag komma närmare människor, djur och planeten, och vara en kommunikatör för dem. Nyligen gjorde jag ett projekt på Grönland — en minidokumentär som berättade hur Inuiterna har tvingat anpassa sig till klimatförändringarna. Jag är fascinerad av inhemska stammar och deras relation till naturen och det är något jag vill fortsätta utforska och kommunicera, så just nu bygger jag förutsättningar för att kunna fortsätta på det spåret. Lite abstrakt svar på just dröm-frågan kanske, så för att förtydliga: min största idol och inspiration är David Attenborough  :) Oh juste, har en annan dröm om att utbilda mig till geolog. Jorden och dess processer har alltid fascinerat mig och någon gång i framtiden kommer jag nog nörda ner mig rejält i det.

 

Varför har du valt att bosätta dig i Jämtland?

 

Född och uppvuxen i Åre. Jag har försökt flytta från byn 5 gånger: Stockholm tre vändor, Canada och Hawaii. Men det är något som alltid drar mig tillbaka. Fjället såklart, och den speciella platsen Skutan har i mitt hjärta. Gemenskapen, vänner och såklart min familj som fortfarande bor här. Min släkt kommer på båda sidor från Jämtland — från Ånn till Östersund — så jag är oundvikligen genetiskt kopplad hit och det kommer alltid vara hemma. Jag tror att jag kommer dra härifrån många gånger till, men jag är också lika säker på att jag alltid kommer komma hem.

 

Vad var det som gjorde att du började äventyra? 

 

Helt ärligt så var det första gången jag flyttade från Åre. Jag drog till Stockholm och gick gymnasiet när jag var 16, och efter tre år i storstan så insåg jag hur mycket naturen, skidåkning och äventyr betyder för mig. Alla de där fjällturerna som vi gjorde i grundskolan (2 gånger om året gjorde vi längre turer med övernattning, både sommar och vintertid) har satt grunden för min kärlek till att spendera tid ute. För att inte tala om alla tusentals alpinträningar jag mer eller mindre frös mig igenom som jag inte förstod förrän i efterhand hur mycket jag gillade. Att jag ändrade perspektiv på livet under gymnasiet gjorde att jag uppskattade det jag haft i Åre, och därför var min flytt till Stockholm en av de bästa beslut jag tagit. Fram tills dagen efter studenten när jag bestämde mig för att flytta hem igen :)

 

Vilken typ av äventyr gör du? 

 

Framförallt skidåkning. Efter de nämnda åren på alpinträningarna var jag sjukt less på att åka skidor. Men när jag slutade träna och tävla och började åka för att det är kul istället, blev skidåkningen något nytt och spännande igen, trots att jag stått på plankor sen jag var 2. Jag älskar framförallt skidåkning som innebär äventyr, alltså att gå på långa turer för att nå en orörd bergssida. Det får gärna innefatta användningen av isyxa och stegjärn, för det betyder att terrängen är brant och utmanande. Nu har jag inte gjort den typen av åkning så mycket men det är det jag kommer fokusera på att lägga mer tid på de kommande vintrarna.

I övrigt älskar jag långa vandringar och tältnätter, klättring och resor som innebär att man hamnar i ovana och utmanande situationer. Jag har hamnat på segelbåtar på sistone och det är nog mina nya favoritäventyr. Den första jag gjorde var runt Island när jag var med på en seglingsexpedition med en miljöorganisation som heter Ocean Missions. Då gjorde vi undersökningar på föroreningar, mikroplaster och marinliv. Det var nog det största äventyret hittills — inte för att det var fysiskt påfrestande (well, sjösjuka ska man inte skoja bort), men för att det var så långt från min egna värld jag någonsin upplevt. Hade aldrig varit på en segelbåt innan och hade aldrig gjort en så pass betydande resa förut. Äventyr för mig behöver inte alltid vara jobbiga långa fysiska utmaningar, ibland kan det handla om att hitta olika sätt att vara i naturen som känns roliga, nya, spännande och utmanande på andra sätt. Typ som när jag flyttade till Hawaii och helt plötsligt var i tropisk värme varje dag, eller när jag åkte båt bland isberg på Grönland.

 

Vad betyder äventyren och naturen för dig?

 

Skulle kunna säga det klassiska — det ger mig energi, kontakt med naturen, adrenalin osv och allt det stämmer men det som framförallt driver mig till att gå utanför dörren är att jag blir rätt uttråkad när jag inte äventyrar. Får något slags mental breakdown om jag sitter inomhus för länge eller är i en stad och inte kan komma till naturen. Så det betyder äventyr och natur för mig — att jag håller mig mentalt stabil haha, underhållen och levande helt enkelt! Sen såklart, värt att nämna är att jag älskar att fånga skiten på bild och film. Jag är långt ifrån en fotograf, men jag älskar att skapa i naturen med de förutsättningar jag har — och ännu bättre när en faktisk fotograf är med och man kan skapa ihop hehe :) Pow turns, gå ut på en klippkant hundratals meter över marken eller dyka ner bland isberg — det är fett kul att fånga på bild!!

 

Hur startade du din resa som egenföretagare och vad finns det för fördelar med det?

 

Den startade när jag fick mitt första riktigt stora modelluppdrag för Peak Performance. Det var två år sedan och sen dess har firman rullat på. Nu ska jag snart starta AB :) Däremot var jag anställd när jag startade den, var Europaansvarig på ett chilenskt företag som gör solglasögon av gamla fisknät och havsplaster. Jobbade både med det och mina uppdrag genom firman ett tag, och därefter hamnade jag på ett TV-produktionsbolag och var koordinator för Kristallen-galan. Sjukt random men så kul, och sedan oktober förra året har jag kört på enbart med firman.

 

Finns så många fördelar med att driva eget — jag är fri till att styra över mitt liv! Jag älskar att jobba på projektbasis, när man är ute och jobbar intensivt under några veckor här och några dagar där, och sen kommer hem och är helt ledig (eller ja, minus admin, planering osv: det är väl nackdelen med att driva eget). Jag är så flexibel och det gör mig lycklig.

 

Berätta själv något du tycker är intressant att prata om! Något som kan inspirera andra i deras resa. Någon av dina feta projekt som du gjort på sistone eller några tankar, händelser, livsstorys osv?

 

Något som alltid hjälpt mig på vägen är att jag inte övertänker grejer, och det är något jag uppmuntrar andra till att göra. Tror det finns mycket kraft i att lita på magkänsla mer än huvudet ibland. Om du funderar på att ta något steg i livet, prova och kör utan att fundera för mycket på konsekvenserna. Oftast blir det ju bra, och om det inte blir det så är ingenting skrivet i sten.

 

Vad har du för äventyr som väntar nu under året?

 

Som jag nämnde ovan så planerar jag inte så mycket i förväg hehe. Men har tre grejer än så länge: klättring i schweiziska alperna i juli, kampanjplåtning i södra Europa för ett outdoormärke i september och förhoppningsvis bergsbestigning i Bolivia i oktober! Är helt hundra på att fler grejer kommer komma upp och jag älskar att leva i ovetskapen om vad framtiden kommer innebära.

 

Något mer du vill lyfta, passa på att berätta, marknadsföra eller tipsa om?

 

Ni får gärna kolla in några av de projekt jag jobbat på, vill framförallt highlighta min minidokumentär från Grönland: An Ice Life och min lilla story från Islands-expeditionen.

 

Random tips som gör mig glad!

Yoga med Tana - gratis pass!

Träna när du är ute och reser med Pamela Reif - gratis pass!

TikTok är en källa till många garv

Stranger Things är den bästa serien som gjorts

Plantbasedbythess har de godaste och mest inspirerande vego-recepten jag vet

 

Nån film eller fina bilder som vi kan lägga upp på sidan om dig?

 

Japp, hojta till vilka du vill ha så skickar jag över :)

 

Och till sist: vad är Adventure Stories för dig? Vilka gemensamma värden ser du?

 

”Följa sitt hjärta och hitta verktyg för att fylla sitt liv med passion” — ett citat från Om oss-fliken på Adventure Stories hemsida. Den tycker jag beskriver våra gemensamma värden väldigt bra. <3