top of page

Köldallergi och äventyr - hur hör det ihop?Livet som en extremt kall person: Åre-bo, expeditionsguide, arktisk resenär, äventyrsskapare och livsnjutare på fjället i -25, frågor på det?


Jag lever och jobbar i bergen uppe i norr, det vackraste jag vet är vinterglitter och -pasteller, jag reser hellre norrut än söderut för att få alla vyer och orörda landskap, och ju kallare desto bättre. Men om en liten skinnbit exponeras kan min situation bli problematisk och kritisk. Om jag inte har en backupplan så har jag ingen möjlighet att återfå mitt blodflöde hela vägen ut i fingrar och tår när de blivit vita, vilket ofta gör mig extra medveten när jag ska ut på längre vinterturer.

"Äh, det är enkelt, gör bara några burpees eller ta på dig mer kläder!" Om det vore så enkelt så vore det väldigt väldigt skönt. Jag har hört det så många gånger och jag är tacksam för att människor vill hjälpa till med sina tips, men i det här fallet hjälper det inte med lite extra aktivitet dessvärre. Jag har provat sitta ner inomhus och jobba - fortfarande vitt eftersom jag inte rör mig. Ta på mig allt tills jag svettas om bålen - fortfarande vit på andra ställen. Jag har haft Raynauds i 15 års tid och försökt komma fram till olika lösningar. Inget hjälper, förutom att undvika att bli kall från första början. Så med det sagt, om jag inte planerar min utrustning noggrant och med tanke på väderomslag och fryspunkter med skydd, värmare och andra blandade lösningar, så ökar risken att bli både för kall och/eller oron att bli det, så hela poängen med njutningen på tur förstörs om jag inte är förberedd. Men jag vill fortfarande uppleva det vackraste jag vet och njuta fullt ut när jag är där. Jag provar fortfarande allt och super åt mig alla tips som kommer till mig i hopp om att något faktiskt ska hjälpa, och jag packar alltid med extrem struktur och ordning för att veta var jag har det jag behöver när jag behöver det så jag bara kan ta det även med mina klumpar till händer om det gått för långt. Så det jag alltid gör, och vad man bör göra för att göra vistelsen utomhus så njutfull som möjligt: 1. Lager, lager, lager 2. Täck alla kroppsdelar och hudpartier, tänk exponering = nedkylning 3. Se till att inte svettas 4. Ta alltid med extra underställ 5. Ta med en termos för att dricka varmt och en Nalgene-flaska att hälla kokande vatten i som värmeelement 6. Prioritera en varm sovsäck men tänk att det kallaste kommer från marken så glöm inte att även ha ett varmt liggunderlag 7. Använd externa värmare 8. Försäkra dig om att du kan göra eld eller att ditt kök alltid kommer funka 9. Backa upp med extra utrustning 10. Alltid ull/syntet, aldrig bomull Ja, jag bär mycket utrustning, så mycket att min 90L-ryggsäck har blivit ett skämt haha. Men jag blir i alla fall starkare än jag hade varit om jag bar mindre. OCH utan den så hade det ju faktiskt inte varit möjligt alls!

52 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Kul att läsa! Jag har också Raynauds och älskar vinter , och vatten på sommaren. Dålig kombo med vita fingrar.

Like
bottom of page