top of page

Tips för tältning!



Den mest eftertraktade tältsäsongen är här och lockar många ut på tur och äventyr. Det finns olika anledningar att ta sig ut och alla har olika anledningar till varför de vill tälta. Vissa vill ha vyer, andra vill komma ifrån vardagen, några vill utmana sig själva, osv. men en sak har väl alla gemensam - att få en god natts sömn och en härlig upplevelse!


Hur du sover påverkas inte bara av din vana att tälta, eventuella störningsmoment eller orutin. Lika stor roll betyder hur du förbereder dig och platsen du sätter upp tältet på. Så hur gör man det?


Som tältfantaster som sovit mer än 600 nätter utomhus de senaste 5 åren, genom alla klimatzoner, temperaturer, väder och miljöer både professionellt och privat, på månadslånga soloäventyr eller veckor med grupper och vänner, så vågar vi helt enkelt säga att vi är experter :) Här följer några konkreta tips på vad du kan tänka på för att öka chanserna till en mysig natt ute!



1. Välj rätt tält

Vart ska du? På vilket sätt? Hur långt? Hur brant? I vilket väder? I vilken terräng? Under vilket klimat? Med vem? Till vilken aktivitet? I vilket syfte?


Det finns lika många frågor som det finns tält och idag finns det en uppsjö att välja mellan, så definiera dina behov för din tur och läs på om vad just du behöver. Tältar du kanske max en vecka om året eller är du osäker på vad du behöver för tält för ditt ändamål, spara då gärna på både plånboken och miljön och hyr från uthyrare eller låna av en kompis först innan du köper ett eget!


Ett kupoltält är bra om du rör dig väldigt varierad terräng eller vill vara spontan och kommer tälta genom alla väder och klimatzoner. Ett tunneltält väger mindre än ett kupoltält i förhållande till sitt utrymme men ett tunneltält kräver bättre mark om det ska kunna sättas upp i t.ex. hård vind. Ett kupoltält står fritt, kan flyttas runt när det är uppfällt och är oberoende av vindriktning, medan ett tunneltält spänns upp med hjälp av fästpunkterna i marken och sätts i linje med hur vinden blåser. Vet du att du alltid kommer tälta i stabil och mjuk terräng så kan det vara fördelaktigt att välja ett tunneltält, men vill du kunna vara spontan så skulle vi rekommendera ett kupoltält.


Oavsett tält så tänk på hur du sätter upp det för att öka komforten. Om du låter duken hänga så kommer vinden fladdra och med stor sannolikhet väcka dig på natten. Se till att justera linorna så duken spänns ordentligt. Tänk också på att temperaturskillnaden i luften på kvällen gör att tältet börjar hänga även om du redan har spänt det bra, så ta ett extra varv igen för att justera linorna precis innan du går och lägger dig. Ventilation är a och o för fukttransport och därmed värme. Öppna en glipa på två motsatta sidor i tältet så luften får strömma igenom och transportera ut fukten.


2. Ha koll på allemansrätten

Den kanske viktigaste tumregeln att ha koll på innan du ger dig ut är allemansrätten. Vi i Norden må ha en frihet att ta oss ut och tälta i princip var vi vill, men det finns några viktiga regler att ha koll på för att inte störa djur, förstöra natur och växtlighet eller överträda privata marker. Se till att du vet var du kan elda, hur långt från hus du får tälta m.m. Läs mer på Naturvårdsverket.


3. Plan yta

För att slippa vakna nere i fotändan som en räka med ryggsmärtor, så tänk på att om det sluttar lite när du provligger så kommer du glida runt en hel del när du sover. Om det inte går att finna platt mark så kan du bygga upp underlaget med t.ex. din packning. Men se till att packningen är vattentät då golvet i duken ibland kan bli fuktig pga temperaturskillnader eller fukt i marken. Undvik också att bygga upp golvet med vassa föremål så ditt liggunderlag inte riskerar att punkteras eller tältduken slits.


3. Torr mark

Checka av underlaget genom att sätta ner händerna kraftigt i marken eller sätt dig på knä. Blir du fuktig så kommer du bli blöt under natten och du bör hitta en annan plats. Stäm också av avrinningsmöjligheterna om du vet att det ska regna så du inte vaknar i en pool. Och blötast av allt: i Nordnorge t.ex. behöver du tänka på att du inte kan ligga för nära strandkanten då tidvattnet varierar med ca 2,5m. Håll koll på din omgivande miljö.


4. Rinnande vatten

Rent vatten är både rikt på mineraler, en källa till överlevnad och bekvämlighet och är det bästa verktyget vid törst, hunger, hygien eller om en skada skulle inträffa, och den bästa källan finns i de vitskummande porlande eller forsande fjällbäckarna! Vid korta nätter kan du ha med dig några liter i flaskor som håller dig påfylld under natten, men se då till att du vet var närmsta vattendrag är. Vätskebrist kan både göra dig sjuk och förstöra hela upplevelsen av äventyret, så se till att du har vatten förebyggande för minst ett dygn framåt om något skulle ske eller om du av någon anledning behöver vänta med att fortsätta.


Fyll på flaskor i rinnande vitt vatten långt upp i bäcken. Stilla vatten kan innehålla fluglarver och bakterier och annat (som inte syns). Se också till att alltid använda diskmedel och tvätt som är fritt från mikroplaster och är biologiskt nedbrytbara, och släng inte eventuella matrester i naturen i onödan - både för att inte slösa med jordens resurser men också för att maten vi äter kan påverka fjällflorans biologi.

5. Vyer

Ja, det här är kanske en av våra personligen största drivkrafter. Att vakna med en vy är kanske något av livets vackraste upplevelser! Ibland är det kämpigt att ta sig dit, och ibland kan man välja enklare vägar och platser. Men vart du än går, framför allt om du går uppåt över trädgränsen och i fjällmiljö, så håll uppdaterad koll på prognosen men lita inte blint på den! Vädret i fjällen skiftar snabbt och ibland oberäkneligt. Lugnet före stormen är ofta ett faktum och om du går och lägger dig till en magisk, stilla, pastellfärgad solnedgång så kan du lika gärna vakna upp i total och ibland stark storm. Var noggrann med att förhålla dig och anpassa dig till dina förmågor och erfarenheter och välj alltid platser där du har en genomtänkt plan för väderscenario A, B och C.


6. Vind och sol

Och apropå väder - ta en kik på rapporten för att se hur vinden kommer vridas under natten och placera sen tältet därefter. Lä ena dagen kan innebära hård vind andra, sol bakom berget på kvällen kan innebära stark och varm sol i ögonen på morgonen, så tänk alltid ett steg längre. Placera tältöppningen från vinden och till fördel för hur du öppnar duken så du slipper få en fladdrande blöt tygbit klistrandes fast i ditt ansikte när du ska gå ut.


7. Värme

Inget ger väl ett lugn som eld. Men elda inte på klippor, undvik att elda under torra perioder och läs på om den platsen du tältar på - man får inte elda överallt. Och även om ingen kommer se eller höra dig så respektera naturen och tänk på att skydda den så mycket du kan.

Många tänker ofta på sin sovsäck, men många glömmer också bort liggunderlaget som oftast är den största faktorn till om du blir varm eller kall under natten. Den mesta kylan kommer från marken och om du inte isolerar dig väl och kommer upp en bit så blir du ofta kall. Använda gärna ett cellplast och ett uppblåsbart liggunderlag för bäst möjliga värme- och slitageskydd. Sovsäcken bestämmer du efter komforttemperatur på natten, helst med god marginal. Om du tar dig uppåt på fjället blir det ofta kallare, vid en sjö en blöt mark blir det fuktigare eller om det blåser kallt så kommer temperaturen avvika från det som går att läsa i prognosen. Det är bättre att sovsäcken får ta lite mer plats i packningen än att du fryser! Det finns olika material för olika användningsområden så välj det material som passar för ditt ändamål. En dunsäck t.ex. torkar inte om den blivit blöt, medan en syntetsäck gör det, men en syntetsäck väger i sin tur mer och tar betydligt mer plats per gradtal än en dunsäck.

(Välj reko! Väljer du dun så välj de som jobbar med återvunna säckar och schysst, transparent tillverkning och produktion).


Sist men inte minst: vårt absolut bästa lifehack är att fylla en Nalgene-flaska med kokande vatten innan du går och lägger dig och stoppa ner den i sovsäcken under kalla nätter. Den kommer hålla dig varm hela natten och dessutom får du lagom tempererat vatten att dricka när du vaknar på morgonen innan du fått igång kroppstemperaturen igen. Tältar du i minusgrader kan du med fördel ha två mindre Nalgeneflaskor som du kan stoppa i kängorna en stund om de blivit kalla under natten.


8. Ljus och övrig säkerhet

Glöm inte ta med en ljuskälla som går att lita på och som inte är din mobil. Ha alltid med ett first aid kit. Berätta alltid för någon där hemma vart du ska och skicka gärna en pin då och då där du sover och rör dig. Om du är ensam så ha gärna med en visselpipa eller ett överfallslarm för att öka din trygghetskänsla som kan signaldon, och ska du ut på mer remote platser är det viktigt att du har med dig en satellittelefon. Om det är väldigt kallt ute så är det bra om batteridrivna enheter ligger i din sovsäck för att spara batterikraft så de inte dör av kylan, t.ex. mobiltelefon, pannlampa eller andra enheter. Om enheterna är stora så kan du istället ta ut batterierna och samla ihop dem i en påse och lägga i en ficka i sovsäcken.


9. Lämna tältplatsen

Om du bygger upp ett camp och flyttar stenar etc, återställ alltid platsen till hur den var innan du kom dit. Sprid ut stenarna igen, ta med allt skräp och skänk gärna platsen ett "tack" för att du fick sova där.


10. Släpp förväntningarna

Hoppas du på att få den där spegelblanka sjön, bygga den perfekta elden, att vakna till en magisk vy eller samla instabangers? Att ha en önskan om hur man vill ha det ökar sannolikheten för att man får just det, men som sagt: på fjället kan allt hända! Vill du fånga perfekta moments så se till att ge dig ut ofta och ta chansningar. Ju mer tid du spenderar ute, desto fler magiska och perfekta stunder kommer du få! Men som med allt annat: det krävs ofta 10 dåliga nätter för att få en bra. Så bredda målbilden, sänk förväntningarna, ha lite tålamod och framför allt - NJUT!!


Vi ses på fjället i sommar!


193 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page